Sivut

keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

MARIA BRANDELIN TOKO-VIIKONLOPPU MIKKELISSÄ 20.-21.4.2013



Osallistuin viikonloppuna Toko-valmennusrenkaan leirille kuunteluoppilaana. Kouluttajana oli Maria Brandel (os. Hagström) eli loistavaa koulutusta oli tiedossa ja sitä myös näin ja toivottavasti myös opin. Tässä kooste viikonlopusta oman ymmärrykseni valossa.

YLEISTÄ
Vahvista oikeaa toimintaa. Jos koira tekee virheen, signaali virheestä pitää tulla jo virheen tekemisen aikana, ei vasta sen jälkeen, jotta koira ymmärtäisi syy-yhteyden. Virhesignaalin täytyy saada koira yrittämään uudestaan! Se ei saa lannistua tai paineistua! 

LIIKKEIDEN VÄLIT
Tavoitteena on saada koira sopivaan mielentilaan seuraavaa liikettä silmällä pitäen. Ota alusta asti vihjeet mukaan, mutta vähennä niitä tasaisesti. Aluksi vihjeet ovat osa hetsausta, mutta hiljalleen ne kutistetaan vain koiran huomaamiksi.

PAIKKAMAKUU
Vain yksi vihje ja koiran pitää mennä heti maahan siihen asentoon, mikä on opetettu (pää alhaalla, lonkka-asento). Käytä käänteistä houkuttelua, jos koira tekee virheen, jotta se havaitsisi mitä menetti ja osaisi keskittyä hieman paremmin.
Vaihtele paikkamakuupaikkoja!

SEURAAMINEN
Seuraaminen on liike, jossa ohjaajan pitäisi pitää kriteeristä kiinni 110%:sti, jotta koira tietäisi, mitä siltä halutaan! Ole johdonmukainen. Keskeytä heti, jos koira tekee virheen. Jos annat lisäkäskyn, käsky toimii vahvisteena huonolle seuraamiselle!!! Voit näyttää esim. käänteisellä houkuttelulla, mitä koira juuri menetti. Puutu virheisiin AINA muulloin paitsi kokeissa!!!!
Jos koira on kuuma ja levoton yms., voit opettaa käänteistä houkuttelua apuna käyttäen ensin rauhallisen perusasennon ja yhdistää saman sitten liikkeeseen. Käänteisen houkuttelun kriteerinä on, että koiralla on katsekontakti ja sen pää pysyy tiukasti paikallaan oikeassa kohden. Jos koira tekee virheen ja katsoo namikättä, nosta käsi selän taa piiloon ja yritä hetken päästä uudestaan. Palkkaus niin, että viet namin koiran suuhun. Sen pitäisi pitää asento ja katsekontakti mahdollisimman pitkälle myös palkkauksen aikana. Kun tämä toimii paikalla istuen, ota rauhallisesti seuraamisliike mukaan.
Huolehdi pään asennosta myös käännöksissä.
Voit lisätä passiivisten osien arvoa, jos koira odottaa palkkaa liikaa! Palkkaus ruoalla rauhallisesti ylipitkistä perusasennoissa odottamisista. Sekoita tässäkin pakkaa niin, että koira ei tiedä milloin palkka tulee. Voit jättää koiran välillä paikkamakuuseen ja poistua itse odottamaan lähistölle. Sitten voit palata ja ottaa taas muutaman seuruupätkän, mutta palkan annon ajoitat passiivisiin kohtiin.
Koiran asenteen/tunnetilan muuttaminen on hidas prosessi. Pidä kriteeristä kiinni, jos päätät kouluttaa asennetta uudelleen. Kuumalla koiralla seuraamiset treenin loppuvaiheeseen, kisoissa kunnon lämmittely ennen seuraamista. Palkan voi antaa ajoittain maasta, sillä haistelu rauhoittaa monia koiria.
Lyhyitä pyörimistreenejä voi käyttää monen asian korjaamiseen. Jos koira edistää, voit vahvistaa oikeaa paikkaa pyörimällä pientä ympyrää vasemmalle. Yritä lähteä liikkeelle niin, että koira onnistuu heti ensimmäisestä askeleesta. Jos koira on väljä, voit harjoitella vastaavasti kääntymällä pienellä ympyrällä oikealle. Pidä alusta asti huoli, että koira on tiivis. Auta tarvittaessa, jotta pääset vahvistamaan haluamaasi. Jos koira painaa, keskeytä astumalla alta pois. Opettele rauhallinen keskeytys, jottet kuumenna koiraa lisää. Palkkaus mieluiten namilla paikkaan, mutta rauhassa. Lyhyillä pätkillä voit opetella vaikeita käännöksiä ja vaikeita häiriöitä. Kun asiat alkavat sujua, yhdistä näitä lyhyitä pätkiä pitkiin koemaisiin suorituksiinVasemmalle käännöksissä ole tarkkana, ettei koira käänny yli, kun se on oppinut takapään käytön!
Ääntelyssä keskeytä toiminta AINA. Ole johdonmukainen. Perusasennon ääntelyyn voit alkaa puuttua esim. opettamalla koiralle ensin sivulla seisomisen ja muokkaamalla tämän seisomisen tunnetilan heti alusta sopivan passiiviseksi. Kun koira seisoo, siirry sen sivulla ja lähde seurauttamaan. Seuraavassa pysähdyksessä koiran pitäisi jäädä seisomaan. Muokkaa tunnetila sopivaksi tässä ja ota perusasennossa istumiset mukaan vasta, kun koira on oppinut uuden moodin seisomisessa. Palkkauksessa muista rauhallisuus ja kriteeri eli mikään tassuista ei saisi liikahtaa yhtään palkkauksen yhteydessä.
Seisominen on hyvä yhdistää myös askelten opettamiseen. Istuminen mukaan vasta, kun askeleet ovat muutoin valmiit ja niissä on oikea mielentila. Vasemmalle askeltaminen voidaan opettaa suoraan vasemmalla jalalla alkavaksi. Sheippaa koiran pieni väistöliike sivuttaisliikkeeksi. Aloita tarvittaessa vasemmalle käännöksestä.
Jos aloitat seuraamisen seisomisesta, koiran pitäisi seistä myös kaikissa pysäyksissä. Kun aloitat istumisesta, koiran pitäisi istua pysäyksissä perusasentoon.

LIIKKEESTÄ ISTUMINEN
Voit sheipata tekniikan erilaiseksi kuin kaukokäskyissä eli niin, että koira vetää takatassut etujalkojen taa. Muista silloin myös eri vihje! Painopiste taakse palkkauksen avulla!

ZETARI
Jäävien opettelussa käytä mielikuvitustasi ja opeta koiralle kunnon stimuluskontrolli! Sanojen erottelutreenit niin läheltä ja pala kerrallaan, että koira onnistuu suurimman osan! Voit harjoitella niin, että koira on selkäsi takana. Ohjaaja voi maata, istua tai olla jopa koiran takana. Muista vain yksi vihje. Jos koira tekee virheen, näytä oikea ja yritä uudestaan, mutta älä opeta koiralle, että se saa aina uuden vihjeen.
Nuoren koiran kanssa erottelu kannattaa ottaa mukaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Alkuopetuksessa esim. 7 kertaa maahan ja sitten istu. Näin saadaan myös autopilotti heti alkuvaiheessa pois päältä.
Jäävissä palkkaus niin, että koira katsoisi mahdollisimman paljon eteenpäin juuri ennen palkkausta ja sen aikana. Tämä ei ole kuitenkaan kriteerissä mukana eli koiraa ei keskeytetä, vaikka se ei katsoisikaan koko aikaa eteenpäin. Tätä katseen pitämistä voi treenata erikseen sheippaamalla ja opettaa siihen erilaista häiriöiden sietoa.
Seuraamisen vahvistaminen kannattaa tehdä erikseen ja ketjutus pienissä osasissa. Muista katsekontakti käännöksissä!!!

LUOKSETULO
Sekä vauhdin että stoppien täytyy olla nopeita. Pidä kriteeristä kiinni!
Stoppeja opetettaessa kiertäminen ja takapalkka ovat toimivia. Huolehdi, että koiran ajatus on taaksepäin pysähdyksissä. Sen täytyy lähteä palkan suuntaan heti ilman, että ottaa yhtään tassun siirtoa eteenpäin. Taka- ja etupalkkauksen voi opettaa erikseen laittamalla kaksi palloa maahan ja juoksuttamalla koiraa niiden välissä. Opeta eri vihjesanat eri palkkaussuunnille, niin että koira tietää heti selkäytimellä mistä suunnasta palkkaus tulee. Takapalkassa voi käyttää apuohjaajaa, etukäteen näytettyä takapalkkaa ja piilotettua takapalkkaa. Vaihtele palkkausta, jotta koira ei jää siihen kiinni.
Stoppien opettamisessa voi toki käyttää aluksi myös vartaloapua, mutta häivytä tämä mahdollisimman nopeasti jo kiertämistreenin yhteydessä. Kiertämiset täytyy rakentaa niin, että tähänkin harjoitukseen saadaan yhtä pitkät välimatkat kuin varsinaiseen luoksetuloon.  Kun koira tekee teknisesti oikein kiertämällä, ketjuta stopit osaksi luoksetuloa.
Jos koiran luoksetulovauhti on huonompi kuin mitä olet sille opettanut, keskeytä luoksetulo astumalla taakse ja kääntymällä poispäin koirasta. Kun vauhti on hyvä, palkkaa eri kohdista - heti lähdöstä, välistä ja joskus myös loppuasennosta. Kun palkkaat vauhdista, huolehdi, että koira jatkaa vauhdilla palkan saatuaankin. Tiputa esim. narupallo sivulle/jalkojen väliin heti oikein-signaalin jälkeen.
Jos koira ei arvosta stoppeja, kasvata niiden arvoa palkkauksella. Vahvista paikalla odotuksia. Sama pätee nykimiseen.
Jos koira pysähtyy vinoon, voit harjoitella asentoja erikseen peruuttaen itse ja vahvistamalla etu- ja takapalkalla vaihdellen. Vahvista vain suoraan onnistuneet asennot. Tässä kriteerinä on asennon suoruus, ei vauhti asentojen välillä.
Maahanmenon palkkaus ensin asentoon namilla, sitten vapautus leluun. Seisomisen palkkaus aina suoraan leluun.
Luoksetulo on kokonaisuus. Kaikkien osa-alueiden täytyy olla tasapainossa keskenään.

PERUSASENTOON TULEMINEN LUOKSETULOSSA
Jos koira tulee huonosti eli on esim. tulossa väärään kohtaan, hidastaa liian aikaisin tai törmää, anna virhesignaali ja astu pois alta heti, kun huomaat, että homma on menossa pieleen. Opettele rauhallinen poisastuminen, niin ettet sillä turhaan nosta esim. törmäävän koiran virettä. Voit myös antaa uuden vihjeen juuri, kun koira on tulossa sivulle.
Jos koira tekee väärin ja keskeytät, näytä sille seuraavaksi läheltä, mitä haluat ja koita sitten uudestaan pidemmältä matkalta. Virhesignaalin täytyy olla sellainen, että koira haluaan yrittää heti uudestaan! Älä lannista koiraa!
Jos koira asettelee itseään perusasennossa, vahvista istumista suoraan pepulle mm. palkkaamalla niin, että koiran paino siirtyy taakse ja etujalat kevenevät. Varo kuitenkin, ettet kevennä etujalkoja liikaa!
Käytä peiliä! Videoi!

RUUTU
Opeta ensin läheltä vahva ruutuun meno. Ota heti mukaan virittelysanat ja vähennä niitä, kun homma etenee.
Treenaa vauhti erilaisissa häiriöissä!
Muista vaihdella ruudun paikkaa! Ei mielellään kahta kertaa useammin samassa paikassa, jotta koira oppisi oikeasti etsimään ruudun.

RUUDUSTA SEURAAMISEEN TULEMINEN
Koiran ajatus täytyy saada seuraamiseen. Koiralla pitää olla ajatus seuraamisen imuun tulosta eikä vain luoksetulosta.
Seurauta koiraa ensin siinä kohden, mihin ruudusta tuleminen paikantuu. Tämän jälkeen tee ruutu. Jos koira tulee väärin eli sen asenne on esim. liikaa luoksetulossa, keskeytä signaalilla ja astu pois. Näytä uudestaan, mitä haluat eli seurauta koiraa ja vahvista tätä. Sitten uudestaan ruutu + tulo. Jos tulee hyvin seuraamiseen, jatka seuruuta pidempään ja palkkaa tästä.

NOUTO
Sheippaa ensin tasainen pito edessä. Koira voi istua tai seistä. Ole supertarkka kriteerin suhteen!!!! Kapulaa ei saa jyrsiä edes ajatuksen vertaa.
Kun pito vedon yhteydessä ja ilman vetoa on hyvä, nosta kierroksia edessä!
Seuraavaksi leiki koiran kanssa, kun se pitää kapulaa edelleen.
Kun koira kestää vireen maksimaalisen noston eikä jyrsi, opeta luovutusasento.
Seuraavaksi noudonpalautukset pitkältä matkalta.
Jos koira ei osaa kunnolla kapulan pitoa, sen voi ruveta pyörittämään kapulaa esim. pitkien palkkaamattomuusjaksojen aikana, koska useimmiten palkkauksessa käytetään leluja ja koira ehdollistuu klassisesti pureskeluun ja sen aiheuttamaan mielihyvään! Koiralle täytyy siis opettaa, että noutokapula ei ole palkka! Sitä ei voi purra!

NOUTOKAPULAN NOPEAT NOSTOT
Lähetä noutoon collar grab-pelistä. Anna oikein-signaali tai kutsu koiraa juuri kun koira on ottamassa kapulaa ja palkkaa heti noston & käännöksen jälkeen. Voit astua myös sivulle niin, että koiralle tulee vielä enemmän kiire luoksesi.
Nostotekniikan harjoittelu ensin puukapulalla, sitten metallilla, aivan alkuopetus kannattaa tehdä lelulla.

NOUTOKAPULAN TUOMINEN ETEEN / SIVULLE
Koiralla pitäisi olla ajatus kapulan antamisesta ohjaajalle, ei se, että ohjaaja ottaa kapulan. Opeta ensin kuonon nosto ylös käsitargetilla. Tämän jälkeen opeta koira koskemaan kapulalla käteen. Vaihtele käsiä ja tuo ne tarpeeksi lähelle laippoja, jottei koira rupea liikuttamaan kapulaa sivusuunnassa.
Jos koira tuo kapulan sivulle huonosti, rakenna korjaus kuten edellä oli luoksetulosta perusasentoon tulossa. Nyt treeni vain kapulan kanssa.

OHJATTU NOUTO
Merkille menoon vauhtia saadaan esim. collar grab-pelillä. Koiran täytyy olla sopivassa mielentilassa mennäkseen nopeasti. Apuja hetsaukseen vähennetään asteittain. Heitä pallo koiran yli niin, että se jatkaa vauhdilla eteenpäin. Vaihtele palkkauskohtaa. Käytä välillä avustajaa. Tässäkin ylipitkä matka voi auttaa! Kilpailu toisen koiran tai ihmisen kanssa! Voit opettaa pitkäkestoisen istumisen ja räjähtävän lähdön yhdistelmän esim. kierroilla. Signaali koiralle juuri ennen vihjettä, jotta koira nostaisi itseään (esim. liikkurin käsky, hengitys)
Jos koira on hitaampi kuin mihin se on opetettu, sen meno keskeytetään, otetaan väliin hetsauslähetys, jolla koiralle näytetään mitä halutaan ja sitten lähetys uudestaan.  Jos tämä uusinta onnistuu, siitä superpalkka.
Älä treenaa vauhtiliikkeitä kuin muutama peräkkäin, ei siis liikaa toistoja!
Noudon palautusvauhtia voidaan kasvattaa vahvistamalla palautusta ylipitkällä matkalla. Palkka vauhdista. Tarvittaessa avustaja voi pitää koiraa.
Lelun ja irrotusten arvoa nostetaan leikkimällä lähellä kahden lelun leikkiä kahdella samanlaisella lelulla, sitten samaa kapulalla ja lelulla.

TUNNARI
Alkuharjoittelussa erottelua voidaan opettaa esim. leluilla. Kun hajutyöskentely alkaa olla valmis, voit yhdistää läheltä erottelun ja Ta i –leikin! Lelu saa roikkua näkyvissä koko erottelutyöskentelyn ajan. Palkkasana ja vapautus leluun heti, kun koira nostaa oman.
Vauhtia palautuksiin saadaan pitkillä matkoilla. Tämä on tärkeää etenkin nuorilla koirilla. Hajutyöskentelyn täytyy kuitenkin olla kunnossa ennen vauhdin kasvattamista!
Palkkaa palautuksen eri kohdista, mutta huomaa, ettet houkuttele koiraa lelulla vaan vahvistat vauhtia! Voit palkata vauhdista esim. kierrättämällä koiraa takana olevan kohteen ympäri ja palkkaamalla vasta tämän jälkeen lelulla – huomaa ettet silloinkaan vahvista hitaita paluita!!! Kiertäminen toimii palkkana!
Menovauhtia voi kasvattaa esim. lähettämällä koira hajuerotteluun agility-putken kautta. Muista, että koiran täytyy ehtiä jarruttaa ennen kapuloita – älä siis laita kapuloita heti putken suuaukolle.
Tunnarissa vain mielikuvitus on rajana. Koira voi hakea kapuloita ihmisten välistä, ihmisten muodostamasta putkesta jne.
Jotta koira valitsisi omansa heti, voit laittaa tunnarit jonoon pitkin välimatkoin ja keskeyttää koiran heti, jos se jatkaa omansa ohi. Muista että keskeytyksen jälkeen koira ei saa mennä epävarmaksi vaan sillä täytyy olla ajatus uudelleenyrittämisestä.

KAUKOKÄSKYT
Kaket muodostuvat tekniikasta ja sopivasta lihasjännitteestä, jolla pidetään tasapaino nopeiden vaihtojen ja odottamisajan liikkumattomuuden välillä. Päätä miltä haluat liikkeiden näyttävän ja pidä tästä kriteeristä kiinni! Jos koira on jähmeä, lihasjännitettä eli voimaa tarvitaan lisää.
Opeta aluksi koira pomppimaan niin, että etujalat irtoavat maasta. Tämä onnistuu kopittelemalla nameja lähietäisyydeltä. Tavoitteena olisi opettaa pomppiminen niin, että takajalat pysyvät paikallaan ja etujalat irtoavat maasta. Kun koira osaa pomppia, siltä pyydetään eri asentoja suoraan pompusta. Istumisen ja seisomisen palkkaus lisäpomputuksen kautta eli niin, että koira saa taas palkaksi kopitella nameja ja pomppia, maahan menon palkka alas asentoon. Pomppimiselle voi antaa erillisen vihjeen, jota voi käyttää myös virittelyssä ennen kakeja.
Seiso-istu-vaihto voidaan opettaa collar grab -pelin avulla, niin että pidät pannasta kiinni koiran ollessa edessäsi kasvot sinua kohden ja päästät irti juuri, kun sanot vihjeen. Silloin koira todennäköisesti istuu voimakkaasti taaksepäin. Vaihto yliopetetaan niin, että voit siirtää seisovan koiran etutassuja n. 10 cm eteenpäin ja koira siirtyy tästäkin asennosta yhdellä liikkeellä taakse istumaan. Mitä paremmin koira ymmärtää takajalkojen merkityksen, sitä helpompi sille on kertoa, mikä hommassa meni pieleen ja mitä pitää korjata. Takajalkojen paikalla pysymistä voi opettaa koiralle esim. portaissa.
Kaikki opetataan siis hyvin läheltä. Tekniikka vaihtoihin on yksi asia. Lisäksi tarvitaan nopeat vaihdot ja liikkumattomuus asennoissa. Asentojen liikkumattomuutta voi opettaa tönimällä tai vetämällä koiraa pois asennosta ja vahvistamalla liikkumattomuutta. Pysymisaikaa kasvatetaan aina 50 s saakka ja näinkin pitkän odottamisen jälkeen vaaditaan, että koira tekee seuraavan vaihdon nopeasti ja teknisesti oikein. Tällä odottamisajan kasvattamisella ja vauhdikkaan vaihdon kriteeristä kiinni pitämisellä saadaan kakeihin voimaa ja tekniikan hinkkaamisen yhteydessä helposti muodostuva jähmeys vähenee. Treenaa voimaa ja tekniikkaa limittäin, mutta pidä tekniikasta kiinni!
Välimatka kasvatetaan vaihtelevasti. Mukaan voi ottaa myös ohjaajan poikkeavan asennon käskytyksessä. Vaihtele palkkauskättä ja palkan suuntaa, jotta se ei aiheuttaisi sivuttaissiirtymiä. Opettele katsomaan yhä kauempaa miltä täydellisesti kasassa pysyvä tekniikka näyttää.
Jos koira tekee virheen eli esim. vaihtaa asentoa hitaasti, keskeytä väärä toiminto jo liikkeen aikana! Vihjeet tarkoittavat koiralle tiettyä liikerataa, eivät niinkään saavutettua asentoa! Koira ei ymmärrä mitä teki väärin, jos virhesignaali tulee vasta, kun koira on saavuttanut seuraavan asennon. Virheestä täytyy ilmoittaa koiralle niin, että se lähtee uuteen yritykseen. Koiraa ei pidä paineistaa virheen ilmoittamisessa, sillä paineessa se ei pysty parantamaan suoritustaan yhtä hyvin. Virheen ilmaisun jälkeen näytä koiralle helpommissa olosuhteissa mitä haluat. Seuraavaksi siirryt kohtaan jossa virhe ilmeni ja yrität uudestaan. Superpalkka, jos koira tajusi ja korjasi virheen.


AIVOJEN KÄYTTÖÖNOTTO
Sekoita liikkeitä heti, kun huomaat, että koira alkaa ketjuttaa niitä itse ilman vihjeitä! Jo nuorella koiralla autopilotti kannattaa opettaa pois päältä! Hyppäytä esim. pari kertaa ja sitten lähdetkin seurauttamaan samasta kohdasta. Näin koira oppii myös oman tunnetilansa automaattista säätelyä. Kokeneella koiralla voidaan ottaa liikaa vauhtia pois ja laittaa koira kuuntelemaan. Hitaalla ja epävarmalla koiralla näitä ei pidä tehdä!
Sekoita liikkeitä mielivaltaisesti. Katso koiraa! Muuta heti suunnitelmaa, jos näet että koira alkaa ennakoida mitä tahansa seuraavaa asiaa. Koiran pitäisi keskittyä suorituksen alla olevaan tehtävään, ei tulevaan!
Tässäkin muista, että virheen korjauksessa koiralle ei saa aiheuttaa lisää painetta. Vaihtele aktiivisia ja passiivisia osuuksia ja palkkaa näistäkin sopivassa tasapainossa.

HÄIRIÖTREENI
Ole vaihteleva. Tee häiriötreeniä, joka muistuttaa paljon kokeita. Ota mukaan alkuverkka, kehääntulo, yleisö, vieras paikka yms.
Esim. treenit niin, että toinen koira suorittaa samassa kehässä yhtä aikaa ja jopa samoilla käskyillä. Tunnarissa ihmisten joukosta oman etsiminen, oma kapula vähiten hajustettu, hakeminen makaavan ihmisen päältä. Merkille meno ihmisryhmän keskelle. Noudossa ohjaaja ihmisryhmän seassa.
Häiriötreenissä voit laskea hieman kriteeriä, mutta mieti jo etukäteen kuinka paljon voit laskea sitä. Jos koira ei voi keskittyä tarpeeksi, ole valmis keskeyttämään tässäkin ja auta koiraa tarvittaessa. Samat oppimisen lainalaisuudet näihinkin harjoituksiin mukaan! Koiran täytyy onnistua tarpeeksi, jotta sen itseluottamus kasvaisi. Mieti heti treenin jälkeen kuinka teet seuraavan häiriötreenin, niin että koira onnistuu!
Treenaa vaikeissa tilanteissa ensin helppoja asioita! Vaikeita asioita harjoittelet helpoissa ympäristöissä. Hiljalleen liikkeet ja tilanteet muuttuvat helpommiksi.

5 TÄRKEINTÄ ASIAA, JOTKA OPETTAA PENNULLE!
1)                                                Leikki ja palkka
2)                                                Mielentilan vaihtaminen aktiivisuudesta passiivisuuteen ja toisinpäin
3)                                                Voima ja vauhti
4)                                                Passiivisuus istumiseen, seisomiseen ja maassa oloon
5)                                                Erilaiset ympäristöt ja häiriöt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti