Sivut

tiistai 26. helmikuuta 2013

Pohdintaa Ihkusta ja uusista opeista!Ihku on ollut hieman sekaisin, kun olen lisännyt uusia metodeja koulutustoimintaani. Eilen sille ei kelvannut ruoka, vaikka maha kurni niin, että minäkin sen kuulin… Ressukka on siis ollut ilmeisen stressaantunut.

Se mitä olen nyt muuttanut koulutuksessani ja yleisessä toiminnassani suhteessa aikaisempaan, on, että nyt ihan rehellisesti huomautan koiralle, jos se tekee väärin tai jotain, mitä en halua sen tekevän. Olen miettinyt ja pohtinut ja tullut siihen tulokseen, että tämä on oikeasti kaikista reiluinta sekä koiralle että minulle. Huomauttamiseni tapahtuu rauhallisesti eikä se sisällä tarkoituksella yhtään painetta. Toki Ihku kokee tällä hetkellä tilanteen painostavana, mutta uskon, että se tajuaa pian eron entiseen. Tuon huomauttamisen tarkoituksena on vain toimia "väärin-signaalina" koiralle ja sen seurauksena koira menettää palkkion tavoittelemisen mahdollisuuden hetkeksi eli kyseessä on pohjimmiltaan negatiivista rankaisua edeltävä signaali, vaikkakin juuri nyt koulutuksen muutosvaiheessa Ihku varmasti kokee tilanteen positiivisena rankaisuna. Menen siis rauhassa koiran luo ja nuhtelen sitä matalalla äänellä. Samalla estän siltä poistumisen ja muiden vaihtoehtoisten toimintojen mahdollisuuden pitämällä sitä kiinni. Kun koira korjaa ja tekee oikein, kehun sitä kunnolla ja seuraavasta oikeasta reaktiosta se saa taas palkan myös lelun tai muun vahvisteen muodossa.

Käytännössä olen nyt siis mustavalkoistanut treeniäni todella paljon. En hyväksy edes ajatusta haistelusta ja fokuksen tippuminen johtaa huomautukseen ja sen jälkeen uudelleen yritykseen. Olen niin pelännyt tällaista, mutta uskomatonta on nähdä kuinka koira toimii oikeasti rennosti ja innostuneesti korvat pystyssä ja häntä kipparalla ja leikkii ja syö todella kiihkeänä, kun ruoka tulee treenin jälkeen! Ero on huimaava! Ja vaikka toko-urastamme ei ikinä tulisikaan mitään, nyt meidän normi arkemme on huomattavasti aikaisempaa helpompaa! Minun ei tarvitse kiristellä voimattomana, vaan voi oikeasti vaikuttaa koiraan ja se näyttää vastaavan asioihin toivotusti! Ja nimenomaan asenteeltaan, ei vain fyysiseltä toiminnaltaan!

Uudet mietinnän alla olevat asiat ovat siis hyvin selitettävissä koulutuksen tieteellisillä perusperiaatteilla. Huomautus on signaali, jota seuraa negatiivinen rankaisu eli koira menettään vahvisteen mahdollisuuden. Ainoastaan nyt välivaiheessa Ihku näyttää osin kokevan itse huomautuksen positiivisena rankaisuna.
Ns. sosiaalinen palkkaus muodostuu klassisen ehdollistamisen kautta, kun koira yhdistää sos. palkkauksen sekundaarivahvisteeksi (kuten naksunkin), joka edeltää varsinaista primaarivahvistetta eli esim. lelua tai ruokaa.

Näinhän se menee – hyvin yksinkertaisesti!!!! Heureka! Kiitos Salzi loistavasta perusteiden pureskelusta!!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti