Sivut

sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Christan koulutus

Christa Enqvist oli kouluttamassa valkkuryhmää eilen Kana-areenalla. Tämän jälkeen en yhtään ihmettele, että Christa on maailman huipulla! Koulutus oli aivan järjettömän hyvä ja antoisa monella tavalla. Suurkiitos!!!!

Alkuun muutama sana, jonka sieppasin ja joka kolahti alkuluennolla:

Tärkeintä on motivaatio. Seuraavana tulee fokus. Sekä motivaation että fokuksen pitää olla kohdillaan, jotta tokosta tulisi mitään.

Perusteet, joille toko rakennetaan ovat 1) perusasento, 2) fokus, 3) seiso, istu ja maahan, 4) nouto.

Koulutuksen pitää kehittyä jatkuvasti. Palasia nostetaan esille ja vahvistetaan kokonaisuustreenien ohessa. Valmista koiraa ei ole. Show must go on! Kun koira osaa, palasten tasapainottelu on tärkein haaste.

Koiran täytyy osata asiat. Osaamistasoa testataan häiriötreeneillä.

Koiran itsetunnon pitäisi olla niin korkea, että virheen sattuessa se vain yrittää raivokkaammin uudestaan ja yrittää tehdä paremmin.

Treenitilanteet pitää viedä vaikeammalle tasolle kuin koetilanteet, sillä treeneissä ohjaaja voi auttaa koiraa selviämään vaikeuksien yli. Yliharjoittele, jotta kokeissa ei tarvitse pelätä. Muodosta koiralle mielikuva siitä, että sitä haastetaan vaikeuksien avulla. Koiran itsetuntokasvaa entisestään, kun se selvittää haasteet! Haasta sekä itsesi että koirasi!

Kaiken perusta on KOIRAN HYVINVOINTI! Asiat tehdään YHDESSÄ. Mielentila täytyy hallita, jotta koira voisi hyvin!

Analysoi joka päivä ja joka hetki, miltä koira tuntuu. Koulutusvaiheesta riippuen muokkaa suunnitelmia tuon tunteen pohjalta. Katso koiraa!

Motivaatio ja fokus rakennetaan kotona ja häiriöt tuodaan mukaan mahdollisimman hallitusti, mutta häiriöitä tuodaan mukaan niin paljon,että koira oppii oikean ja väärän suoritustavan eron. Älä pelkää häiriöitä vaan ota ne haasteena ja selätä ne!

Kontakti on kaikista tärkeintä!

Koiran mielentilan täytyisi olla sellainen, että se ei halua mokata!

Alkuopetuksessa namit suuren toistomäärän saavuttamiseksi, mutta lelut nopeasti mukaan! Sosiaalinen palkka ensin. Kun koira on aktiivinen sosiaalisesti ihmistä kohtaan, tätä vahvistetaan lelulla! Koetilanteessa sinulla on vain itsesi mukana.

Koiran ääntelyn ja haistelun suhteen 0-toleranssi! Hajujen suhteen koira voidaan kouluttaa sietämään häiriöitä ja fokusoimaan ohjaajaan tai tehtävään.

Treeneissä meillä oli 8 koirakkoa ja Christa jaksoi uskomattoman hyvin aivan pitkän päivän loppuun saakka! Kaikilla 2 kierrosta. Näistä treeneistä sieppasin seuraavia ajatuksia:

Mielentilan täytyy olla oikea kussakin liikkeessä. Tarvittaessa rikotaan kaavoja ja tehdään vaikka agilityä, jotta mielentila muuttuisi. Tämä on sitä klassista ehdollistamista eli Pavlovia!

Perusasentoon tuloon ja kontaktin ottoon eri vihjeet, jotta koira ymmärtää mitä halutaan. Esim. sivulle ja sivu. Kontakti pa:ssa on kaiken perusta. Koko seuraaminen perustuu tähän! Opeta koiralle, että kontakti pitää pitää vaikka mitä tapahtuisi! Jos koira tekee virheen, huomauta asiasta (=puhuttele koiraa) ja vahvista korjaus kehulla. Palkka vasta, kun koira tekee asian ilman virhettä! Tarvittaessa häiriötä täytyy vähentää, jotta koira onnistuisi. Katso koiraa!

Huomaa, että koiralle huomauttaminen ei tarkoita sitä, että ohjaaja olisi vihainen! Kärsivällisyydellä ja sitkeydellä voitetaan, ei voimalla! Pennullekin asiat koulutetaan ajan kanssa. Jos pentu toimii väärin, puhu sille, kunnes se kuuntelee ja pystyy toimimaan oikein. Ole mustavalkoinen!!!!

Kun koiraa koulutetaan korkean motivaation kautta, tiukalla stimuluskontrollilla luodaan hallinta!

Nostata koiraa ja vaadi siltä kuuntelua! Koiran pitää pitää kanavat ohjaajaan auki. Se ei saa kuvitella voivansa tehdä hommia yksin ilman ohjaajaa! Tokoa tehdään yhdessä!

Haistelemattomuustreenissä auta koiraa muistuttamalla vihjesanalla. Jos koira tekee virheen, huomauta ja ohjaa koira uudestaan tehtävään. Tehdään yhdessä. Ohjaajan tai tilanteen väistäminen ei ole oikea ratkaisu. Auta koira rauhallisesti uuteen yritykseen. Älä anna sille pakenemismahdollisuutta!

Vahvista koiran aktiivisuutta! Yhdistä sosiaalinen palkkio ennen lelua!

Ohjatussa noudossa auta tarvittaessa siirtymällä itse sivusuunnassa ja lähettämällä koira noutoon osin luoksetulon kautta. Suuntien täytyy olla selvät!

Laita häiriöitä toiminnan suuntaan! Tee yhä haastavampi temppurata koiralle. Esim. leluja tai ihmisiä noutokapulan ympärillä, ohjaaja vaihtaa paikkaa noudon aikana, tunnarikapulat päällekäin tai joulukuuseksi. Vääriä ei saa nostella tästä huolimatta. Jos koira tekee tunnarissa väärin, keskeytä, mutta tee se nätisti ja läheltä. Koiralle tunnari on helppo!

Etenkin bc:t, aussit ja kelpiet jäävät helposti asioihin kiinni. Huolehdi, että koira luopuu asioista oikeasti eikä vain kehitä uutta toimintatapaa, jolla voi näennäisesti totella, mutta fokusoida kuitenkin häiriöön. Fokuksen pitää olla ohjaajassa tai siinä, missä ohjaaja haluaa sen olevan! Esim. peruuttaen tai aijaten sivulletulo ei ole hyväksyttävää.

Perusasennon paikkaan vaikuttaa koiran "paketti" ja etujalkojen asento. Videoi!

Virheellisiin toimintoihin pitää puuttua heti!!!

Kun asennetta korjataan, vahvista oikeaa asennetta vaikka tekniikassa pitäisikin tällöin hieman joustaa.

Kun koira osaa asiat hyvin, riko kaavaa, jotta kuunteluyhteys pysyisi auki.

Itsetunto ja törkeys täytyy erottaa toisistaan!

Luoksetulossa vahvista vauhtia matkalta, mutta muista ensin naksu ja vasta sitten pudotat narupallon koiran näkyviin. Narupallon voi pudottaa myös jalkojen taakse suoran eteentulon vahvistuksessa, askellus vasta juuri ennen koira syöksyä läpi.

Vahvista liikkeiden kisamaisia alkuja ja heikkoja kohtia. Käy kaikki osat läpi viikon kuluessa. Ihkun treeneistä 90 % pitää olla leikkimistä!

Paikkamakuista osan koirien poiskutsuminen ehdottomasti mukaan harjoituksiin.

Suunnittele treenit niin, että saat koiran ajattelemaan. Esim. ennen koetta treeni, jolla muistutetaan, että ruudun keskustan löytyminen on tärkeää! Laita häiriöihmisiä matkalle ja palkkaa ruhtinaallisesti, kun koira löytää ruudun näistä huolimatta. Mieti mitä haluat koiralle milläkin treenillä muistuttaa!

Jos koira jää jumiin väärään toimintaan, riko tämä kaava ja "aja" koira tarvittaessa virheen yli. Helpota tilannetta niin, että koira pääsee onnistumaan ja samalla onnistuu selättämään vaikeuden. Älä kuitenkaan poista haastetta!

Huh huh! Paljon ajateltavaa ja opittua. Ihan mielettömän hieno koulutus. Olen niin onnellinen vihjeistä joita sain Ihkun kanssa toimimiseen. Uskon, että näillä eväillä meillä on huomattavasti aikaisempaa parempi olla yhdessä. Ja Freddenkin suhteen sain loistavia vinkkejä. Nyt vain haasteiden kimppuun ja uutta oppimaan!


3 kommenttia:

  1. Olipas kivan kuuloisia juttuja! Pitäisi ehdottomasti päästä Christan oppiin joskus, varmasti olisi antoisaa.

    VastaaPoista
  2. Voi kun oli kiva lukea muistiinpanojasi :-) terkuin Heidi

    VastaaPoista
  3. Mukava lukea muistiinpanojasi. Itsekin olen menossa Christan oppiin ensi viikonloppuna ja hän on kyllä paras mitä löytyy. :)

    VastaaPoista