Sivut

tiistai 22. lokakuuta 2013

Maria Brandel & TOKO

Saimme Marian kouluttamaan tokoa ihan omalle porukallemme, jonka keräsimme kasaan juuri tätä tapahtumaa varten. 15 hengen porukkamme teki talkoita ja näin saimme kerättyä suurimman osan rahoista, joita koulutukseen tarvittiin. Samalla muodostui kiva ryhmähenki ja odotus muuttui yhteiseksi asiaksi!

Tässä taas muutamia ajatuksia viikonlopun varrelta! Osa tuli esiin treeneissä, osa ohimennen keskusteluissa. Kohtien perässä on aina nimikirjaimet, joiden avulla muistan kenen treenistä oli kyse.


KOETREENIT!

- Jos koira kiehuu, yritä purkaa se muualla kuin treenikentällä. Purkamisen jälkeen rauhoittuminen ja vasta sitten treenaamaan (P&F)

- Kokonaisuustreeneissä tee vain sellaisia asioita, joita koira osaa hyvin! Yritä siis pitää kriteeristä kiinni niissäkin, mutta jatka, vaikka koira tekisi virheen. Sen täytyy oppia kokonaisuus! (P&F)

- Kun koira osaa, tee ratatreeniä ja sotke liikkeet keskenään. Muista pitää kuitenkin kriteeristä kiinni! (M&I)

- Jos koira tulee huonosti kehään tai siirtyy välit huonosti, harjoittele niitä erikseen. Keskeytä koira heti, kun se tekee väärin ja näytä mitä haluat. Älä anna väärän asian vahvistua! (A&L)ASENNETREENIT (FOKUS, VAUHTI, STADGA, HÄIRIÖT)

- Jos koira vinkuu ja tsättää, opeta sille rauhoittuminen käänteisen houkuttelun avulla. Koiralle siis stadga (ei houkutteen aktiivista väistämistä esim. peruuttaen) (E&N, M&V)

- Opeta jännite Ta i –leikeillä. Vauhti kahden lelun leikillä (K&T)

- Leluja maahan eri suuntiin koiran ympärille. Opeta se syöksymään taakse (Out!), oikealle ja vasemmalle sekä eteenpäin. Muista käskyssä lupa syöksyä leluun kiinni! (Esim. oikea – OK!) Jos koira ei ole tarpeeksi nopea, pölli lelu itse tai käytä avustajaa pöllimisessä! Jos koira lähtee väärälle lelulle, keskeytä se heti, mutta nätisti! Muista yhdistää näihinkin harjoituksiin stadga, kun kierrokset nousevat! Tätä pystyi käyttämään esim. luoksetulon stopin vahvistamisessa, mutta myös kun koira ennakoi ja haluat hajottaa sen ajatuksen esim. jos koira kyttää ruutuun lähtöä tms. Myöhemmin voit laittaa pallot piiloon kentän laidalle niin, ettei koira tiedä niistä ja käyttää niitä yllärinä! (M&B, K&T)

- Jos koira kiehuu häiriöistä, kävelytä sitä rauhallisesti ja vahvista kontaktia käänteisellä houkuttelulla. Lelupalkkakin voidaan antaa stadgasta eli jähmettymisestä. Tuo lelu silloin ihan kuonon viereen ja koira saa sen vasta luvalla. Huomioi palkan suunta! (P&F)

-Jos koira tekee virheen häiriötreenissä, keskeytä heti ja käske koira esim. maahan. Tauon jälkeen uusi yritys samasta kohdasta (P&F)

- Opeta koira fokusoimaan itseesi koko treenin ajan!!! Koira aluksi hihnassa. Vahvista kontaktia esim. sivulla käänteisellä houkuttelulla namilla tai lelulla. Avustaja voi tehdä häiriötä. Jos koira lähtee avustajan mukaan, anna mennä. Avustaja nappaa koiran kiinni, mutta passivoituu samalla. Sinä lähdet tilanteesta poisheitellen samalla lelua ilmaan. Tämän jälkeen pieni tauko, minkä jälkeen koira saa tarjota luoksetuloa, mistä palkka. Pienen leikin jälkeen uusi harjoitus, jossa ensin vahvistat oikeaa asiaa ja seuraavaksi mukaan tuodaan taas häiriö. Jos koira vinkuu, tee pieni rauhoittumiskävelykierros. Huomioi myös, kuinka leikität koiraasi! (P&F)

- Jos koira reagoi ulkopuolisiin häiriöihin, helpoin tapa treenata asiaa on, ottamalla koira alkuun ohjaajan eteen katsekontaktiin ja työstämällä asiaa siinä. Jos koira rikkoo fokuksen, juokse lällätellen pois ja leiki lelulla. Tämän jälkeen ota pannasta kiinni ja siirrä koira pois katsekontaktista tauon ajaksi. Hetken kuluttua päästä irti ja kävele pois. Anna koiran tarjota fokusta ja palkkaa tästä. Muutama tällainen sessio peräkkäin vaihdellen nami- ja lelupalkkaa sekä eri tehtäviä. Alkuun tavoitteena saada 100 % fokus esim. 20 sekunniksi. Eri sessioiden välissä koira maahan makaamaan tauolle. Se saa maata rentona, mutta haistella ei saa! (P&F)

- Jo pidemmälle ehtineellä koiralla häiriötreeni vastaavasti eli keskeytä heti, kun koira rikkoo esim. seuraamisessa kontaktin! Reagoida saa, mutta häiriöön ei saa jäädä kiinni yhtään! Keskeytyksen jälkeen palkan menetys, tauko ja sitten uusi yritys. Tee uusintamahdollisesti hieman pienemmällä häiriöllä, mutta vaadi sama tehtävä. Muista vaihdella palkkauspaikkaa ja –ajankohtaa! Palkkauksen aikana tuodaan häiriö jälleen mukaan, sillä näin saadaan mukaan myös klassista ehdollistumista! (M&F)


PERUSASENTO

- Jos koira ennakoi sivulle kääntymistä luoksetulossa ja hidastaa sen vuoksi, vahvista vasemmalta suuoraan taakse juoksemista. Palkkaa siis vasemmalta, mutta palkka oikeassa kädessä ja se tarjotaan koiralle selän takaa!  Jos huomaat, että koira alkaahidastaa, keskeytä luoksetulo astumalla pois alta. Näytä tämän jälkeen koiralle mitä haluat ja testaa uudestaan (A&L)

- Jos koira tulee vinoon perusasentoon, voit näyttää sille oikean pa:n esim. suoran seuruupätkän avulla ja testata sitten uudestaan perusasentoon tuloa. Tämä on tehokkaampaa kuin se, että koira korjaa paikallaan jo ottamaansa vinoa perusasentoa (A&L)


SEURAAMINEN

- Perusasennon suoruudessa huomioi palkan suunta!!! Ei ikinä sisältä, jos koira kenottaa ulos! Seuraamisen opettaminen katsekontaktiperuutuksesta (S&P)

- Kun opetat seuraamisen kestoa, katso silmiisi kiintopiste mihin saakka yrität! Etene! Mutta muista, että seuraaminen tarvitsee vahvan pohjan!!! (P&F)

 - Harjoittele seuraamisen käännökset kotona sivulla seisomisen kautta. Ensin stadga seisomiseen käänteistä houkuttelua ja tönimistä apuna käyttäen. Sitten siirryt koiran sivulle, jolloin se tietää, ettei tarjoa istumista. Sitten pyörit hitaasti mol. suuntiin ja yrität saada koiran pitämään päänsä juurikin palkkauskohdassa housunsauman tuntumassa (K&T)


NOUTO

- Opeta lelun ja noutokapulan irrotukseen eri käskyt!!! Näin kriteeri pysyy paremmin!

- Noudon otteen opettamisessa keskeytä koira välittömästi, jos se tekee mitä tahansa ei-haluttua. Anna kapula koiralle suuhun ja vedä kapulasta. Näin voit näyttää koiralle millaisen puruotteen tahdot (S&P)

- Jaa noutoharjoittelu osiin; vahvista kapulan nostoa ja palautusta erikseen. Voit pölliä kapulan itse, jos koira on hidas nostoissa. Samanlainen oma leikki kuin lelulla, pieni tauko ja tämän jälkeen koiralle uusi mahdollisuus. Koiran palautusvauhti on usein parempi, jos kapulalle menomatka on lyhyempi. Kasvata menomatkaa maltilla avustajan pitäessä koiraa kiinni - aluksi vain 1m riittää. Jos koira palauttaa hitaasti, keskeytä heti kääntymällä palkkion kanssa pois. Uusi yritys kuten luoksetuloissa, eli niin että koira onnistuu!!! (P&F)


KAUKOKÄSKYT

- seiso-istu pannasta vetäen ja irti päästäen koira alas taakse. Myös istu-seiso-istu-vaihdot, joissa 2. istuvihje tulee heti, kun koira aloittaa seisomaan nousun. -> painonsiirto taakse! (H&S)

- Hypyn kautta seisomaan ja istumaan nousut! (Tätä olen tehnyt nyt Freddelle ja se on aikas kiva siinä!!!) Aina välissä stadgan vahvistaminen käänteisellä houkuttelulla, jotta koira ymmärtäisi liikkumattomuuden asentojen välissä! (P&F)TUNNISTUSNOUTO

-Tunnari: Maria opettaa post it-lapuilla ja nenätargetilla. Lyhyet vaiheet, etene nopeasti! Kun osaa oman, häiriöt mukaan! Tarvittaessa käytä käänteistä houkuttelua, jotta koira pystyisi keskittymään. Vauhti ja korkea vire! Kun nämä ovat kunnossa, nouto mukaan. Viimeisenä järjestyksen ja oman ohittamattomuuden opetus. Joskus voit palkata vain hyvästä aloituksesta, vaikka koira ei olisi ehtinyt omalleen. Keskeytä aina, kun koira tekee jotain väärin – älä esim. hyväksy maan haistelua tai avun pyytämistä katseella! Mutta keskeytä ystävällisesti!!!

- Opeta häiriöt esim. heittämällä palloa ihmisjoukkoon!TEkemällä tunnaria ihmisten keskellä jne. (A&F)


PAIKALLA OLOT

-Paikkamakuu- ja stadga-harjoituksissa jatka samasta kohtaa, vaikka koira tekisi virheen. Niissä tehtävää ei siis keskeytetä, mutta koiralle kerrotaan virheestä –nätisti ja käänteistä houkuttelua apuna käyttäen! (M&F)


LÄHETTÄMINEN KOHTEESEEN

- Merkille menon hitaus (sama pätee ruutuun). Opeta koira juoksemaan lätkälle, joka on n. 1,5 m merkin takana. Koira juoksee aina tähän positioon, ellei sitä pysäytetä erikseen merkille! Paukauta pallo maahan viereesi samalla, kun huudat pysäytyskäskyn! Tarvittaessa stoppailet  jo matkalla, jos koira reagoi huonosti! Lisää häiriöitä ympärille ja vaadi samaa! Jos koira uuden häiriön kanssa hidastaa hieman, voit hyväksyä sen, mutta jos hidastaa ilman syytä, peli poikki! (A&F)


- Ruututreenissä voit pysäyttää koiran 2 – 3 kertaa ennen ruutua. Jos tämän jälkeen menee suoraan ruutuun, osaa asiansa!!! Jos joudut näyttämään ruutua kokeneelle koiralle, tee se vain mielikuvaharjoituksena eli tee sen jälkeen jotain ihan muuta ja sitten vasta ruutu! (M&B) 


LUOKSETULO

- Luoksetulon pysäytyksessä kannattaa ehkä käyttää targettia, jos koira hinkuaa hirveästi ohjaajan luokse. Maria opettaa targetin niin, että sille saa pysähtyä vain vihjeestä. Jos koira pysähtyy huonosti, sille voidaan targetin avulla näyttää, mihin sen olisi pitänyt pysähtyä.

- Luoksetulon jätöissä käytä käsipeiliä, jos koira ryömii perään tai ei fokusoi. Yritä vahvistaaennen virhettä! (H&S)

-Luoksetulon (ja noudon!) vauhti: Jos koira tulee hitaasti, käänny heti poispäin ja näytä lelua pääsi päällä!!! Saman tien uuteen yritykseen, mutta nyt huolehdi, että koira onnistuu! Avustaja pitämään kiinni, kunnon etäisyys yms.


 JÄÄVÄT

- Jäävissä testaa kuinka palkan suunta vaikuttaa asentoon. Voit jättää pallon esim. seuruupätkän oik. tai vas. puolen ja katsoa kuinka pallolle vapautus vaikuttaa liikkeeseen (M&I)

Huh,huuh! Kauheasti asiaa, mutta ihan sairaan hienoa. Päälimmäisenä ajatuksena mieleeni jäi tapa kuinka Maria reagoi koiran virheeseen esim. fokustreeneissä ja luoksetulon vauhtitreeneissä. Keskeytys välittömästi, kun koira tekee virheen. Tästä lelun heittely tms. tapa, jolla näytetään, että koira menetti palkkionsa ja sen jälkeen paussi. Periaatteessa pelkkä tehtävän keskeyttäminen ja koiran laitto maahan odottamaan ajavat saman asian, jos koira on jo täysin sitoutunut ja fokusoitunut yhteistyöhön. Tauon jälkeen uusi yritys, tarvittaessa sitä ennen oikean suoritustavan näyttö. Wow! Ei siis enää harmaata massaa, jossa harmittaa, kun koira tiputtaa kontaktin tai tulee huonosti luokse. Näitä ei palkata!!! Huonot toiminnat keskeytetään heti, mutta ikäänkuin positiivisessa hengessä - palkkion mahdollisuus poistetaan ja yritetään hetken päästä uudestaan!

Motivaatio on kaiken A ja O! Ruuvia kiristämällä motivaatio kasvaa ilman, että koiran henkinen kapasiteetti pienenee!

Jos sinulle lukiessasi tuli jotain mieleen asian tiimoilta, olisi kiva, jos kommentoisit! Osa meistä on varmasti tajunnut asiat eri tavalla ja pohdinnasta voisi syntyä ihan uusia helmiä!!!  :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti