Sivut

tiistai 21. elokuuta 2012

Tommy Wirenin luento TamSKilla

Sunnuntaina olin TamSKilla kuuntelemassa Tommya. Perusteita jälleen kerran, mutta näköjään aina sitä oppii jotain uutta - Ihan nolottaa todeta kuinka paljon!!!
Seuraavana muutamia helmiä, joista suurin osa on toki jo tuttuja, mutta nämä asiat nimenomaan kolahtivat.

- Operantti ehdollistaminen sisältää kaikki neljä kenttää vahvisteesta rangastukseen, mutta Pryorin klicker-training keskittyy lähinnä vahvistamiseen. Erona on siis mm. se, että sammuttamista koitetaan naksutinkoulutuksessa välttää viimeiseen saakka. Operantin ahdollistamisen perusteet ovat:
    1) ärsyke eli stimulus
    2) vahviste
    3) sammuttaminen
    4) rankaisu
    5) yleistäminen

- Eläimen käytöstä ei kannata ottaa henkilökohtaisesti!

- Eläin elää tässä ja nyt. Kouluttaessasi havainnoi katseen suunta!

- Puhe merkitsee koiralle jotain vain kontekstin suhteen > koska ihmiset puhuvat paljon, koira oppii, että puhuminen tarkoittaa yhdessäoloa ja tätä voi käyttää hyväksi.

- Keskeisintä operantissa ehdollistamisessa on toiminnan tai käytöksen oikea-aikainen ja täsmällinen vahvistaminen. Naksutinta kannattaa käyttää lähinnä halutun REAKTION merkkaukseen, muuta äänimerkkiä tai kehumista halutun KÄYTÖKSEN vahvistamiseen! Huomaa ero noiden välillä. Käytös muodostuu aina monimutkaisemmasta toiminnasta kuin reaktiosta. Naksutinta kannattaa siis käyttää, kun vahvistetiheys on vielä suuri eli vähintään 12x/min ja äänimerkkiä, kun olet niin kaukana koirasta, ettet yllä suoraan palkkaamaan sitä.

- Älä aiheuta vaan anna eläimen tarjota toimintaa!

- Klassinen ehdollistuminen = ärsyke + reaktio = opittu refleksi (Pavlov). Myös klassinen ehdollistuminen on syytä yleistää eli koiran pitäisi reagoida klikkeriin kaikissa tilanteissa!

- Operantti ehdollistuminen: reaktio => seuraus (vahviste/rangaistus = toiminta lisääntyy/vähenee)

- Vahviste on mitä tahansa mitä eläin tavoittelee!

- Rangaistus ei koskaan OPETA mitään, ainoastaan toiminta vähenee. Rangaistus voidaan ehdollistaa äänimerkkiin (Auts! = negatiivinen rangaistus). Myös positiivisen rangaistuksen voi ehdollistaa... käytännössä ihmisen raivostumisen merkit toimivat näin... Luopuminen tapahtuu negatiivisen rankaisun kautta.

- Positiivista vahvistetta ja rankaisua ei pidä käyttää yhtä aikaa! Et voi siis palkata koiraa ja olla samaan aikaan tyytymätön siihen. Selvemmin esiintyvässä muodossa vietti-pakko-koulutus perustuu tähän. Jos koira ei ymmärrä eroa, mikä aiheuttaa vahvisteen, mikä rangaistuksen, se oppii avuttomaksi.

- Palkkio muokkaa käytöstä, mutta muista että palkkioon sisältyvä lajiominainen käytös lisääntyy aina eniten.

- AJOITUS: Palautteen tulisi tulla käytöksen aikana. Naksu, kun reaktio alkaa, esim. luoksarissa naksu lähdöstä, palkka toiminnan aikana tai sen lopussa. (Itse kannatan tuota loppua!)

 - VAHVISTETIHEYS: 12x/min. Alkuvaiheen treenissä muista naksu, kosketuskeppi ja kello! Jos eläimen käytös kasvaa ensin, mutta sitten vähenee, on todennäköistä, että eläin on väsynyt. Kun vahvistetiheys laskee koulutuksen etenemisen myötä, unohda naksu!

- KRITEERI: Valitse kriteeri niin, että vahvistetiheys pysyy 12x/min! Kun kaksi peräkkäistä harjoitusta onnistuu 80%:sti, kasvata kriteeriä.

- VAHVISTE: on suhteessa ympäristöön! Sen täytyy olla AINA tehokas!

- NAKSU EI VAPAUTA OHJAAJAA KEHUMISESTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

- Toiminnan aikaansaaminen:
        Houkuttelu: max 1 - 3 kertaa!
        Toiminnan poimiminen: Jos vahviste on hyvä, koira rupeaa tarjoamaan toimintaa jo 2 - 3 kerran      jälkeen!
        Shaping eli erotteleva vahvistaminen
        Kohdetyöskentely, kohteen siirto

- Häiriöiden siedätys!!! Toiminnan määrä, kesto ja etäisyys vasta viimeisenä!

-Vihjeen liittäminen käy helpoiten, kun vaihdat naksun vihjeeseen! Silloin annat vihjeen aluksi toiminnan aikana, kuten pitääkin! Liitä vihje, kun toiminta on 80%:n onnistunutta, sen ei tarvitse olla vielä sujuva.

- Esim. persuasentojen nopeutustreenissä muista kuitenkin kuljetus uuteen alkuun! (Oma ajatus viimeisimmän Caniksen pohjalta)

- palkkausajan vaihtelu 1 - 100! (Lentsu) tai poliisimetodilla eli pienillä kertotauluilla 1 2 1 3 1 4 1 5... 2 4 2 6 2 8 2 10...3 6 3 9 3 12 3 15...4 8 4 12 4 16 4 20...5 10 5 15 5 20 5 25... Ja vaihtelevana pätkänä esim. 10 askeleen seuraaminen, joka yleistetään ensin lyhyenä pätkänä eri häiriöihin ja paikkoihin, vasta sitten kasvatetaan määrää!!!! Tää viimeinen varsinkin oli aivan loistava juttu!!!

Kiitos Tommy taas ihan superisti! Toivotaan, että myös käytännön koulutukset sujuvat mukavasti. :)


2 kommenttia:

  1. Kiitos Piia hyvistä käytännön reeneistä! Oppiminen, siis ihmisen, on vaan niin vaikeeta. Otin kotona vielä pienen (mielestäni) reenin sitä noutokapulan pitoa ja sain taas Pipan pureskelemaan sitä vaikka tallilla jo lupasi aika hyvää. Mutta reippain mielin kohti uusia harjoituksia:). Kiitos vielä!

    VastaaPoista
  2. Oppiminen on vaativaa, mutta sitkeydellä ja työllä tulee tuloksia! Eilen näimme todellakin osviittaa siitä, mihin kaikkeen koiramme kykenevät. Kiitos kaikille treeneihin osallistujille. Oli huisan hauskaa ja opettavaista myös minulle :)

    VastaaPoista